Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinies ar "Divu Krastu Radio"
LV
Sabiedrība

Komentārs: Kad pat LTV sabiedriskās attiecības nodēvē par žurnālistiku

20.07.2020
Valsts prezidenta Egila Levita ekskursija Sēlijā aizpagājušonedēļ nudien nepalika mediju nepamanīta. Tik daudz kameru un fotoaparātu galvenajā vizītes pieturpunktā, Ilūkstes Kultūras namā, katrā ziņā bieži negadās manīt. No Rīgas lietainajā dienā ieradās arī kolēģi no Latvijas Televīzijas un tās pašas dienas vakarā “Panorāmā” varējām vērot, kā Sēliju parādīs visai Latvijai. Prieks par nofilmēto kāpienu Stendera kapukalniņā. Arī par E. Levita atzīšanos Likteņdārzā (kas gan nav Sēlijā), ka prezidentūras laikā viņš kļuvis par koku stādīšanas lietpratēju, īpaši nebūtu jāsūdzas. Tomēr man kā reģionālajai žurnālistei stipri vilties lika kāda nianse Ilūkstē notikušas diskusijas atspoguļojumā. Kadrā, kur jautājumu prezidentam uzdot Ilūkstes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Piļka titrā rakstīts – žurnāliste.
 
Lieliski apzinos, ka vairums lasītāju nav studējuši komunikācijas zinātni, precīzu definīciju par to, kas ir žurnālists un kas sabiedrisko attiecību speciālists, nemaz neprasu. Taču izpratnei par to, ka pirmie strādā, lai objektīvi informētu sabiedrību, bet otrie, lai veidotu pozitīvu sava darba devēja reputāciju, demokrātiskā sabiedrībā jābūt. Latvijas Televīzijas kļūda gan apliecina, ka pat nozarēs strādājošajiem tās reizēm trūkst. Iespējams, daļēji tas noticis ne tikai neizpratnes, bet citu iemeslu dēļ. Aija Piļka varēja neslēpt, ka ir pašvaldības darbiniece, nevis tikai maldinoši sevi nodēvēt par “Ilūkstes novada vēstu” pārstāvi un Latvijas Televīzijas žurnāliste varēja pārbaudīt, kas tad īsti ir “Ilūkstes novada vēstis”. Minētais izdevums nav medijs, tas ir pašvaldības informatīvais izdevums, to veido nevis žurnāliste, bet sabiedrisko attiecību speciāliste.

Līdzīgus izdevums droši vien arī Jūs savos novados esat lasījuši, iespējams pat pirkuši. Tie ir krāsaini, saturs raisa pozitīvus secinājumus un galvenais, tajos rakstīts par aktuālo pašu pagastā vai tuvākajos kaimiņpagastos. Taču ar kādu mērķi tie tiek veidoti? Lai veidotu pozitīvu pašvaldības, tai skaitā politiski ievēlēto domes deputātu, reputāciju. Nenoliedzu, ka pašvaldības pienākums ir informēt par domes pieņemtajiem lēmumiem, bet tas nozīmē sadarboties ar žurnālistiem, sūtīt tiem preses relīzes, atbildēt uz to jautājumiem, nevis steigties uz intervijām pie “interesantiem cilvēkiem”. Diemžēl “Panorāmas” sižetā pieļautā kļūda norāda, ka Sēlijā dzīvojam greizā realitātē.

Iedomājamies, kā būtu, ja par Rīgā pieņemtajiem lēmumiem mums vēstītu tikai sabiedrisko attiecību speciālisti. Tad taču atklātos, cik perfektā valstī mēs dzīvojam! Cik vērtīgi ir valdības un Saeimas pieņemtie lēmumi – tik daudz ko būvēt, atjaunot, atklāt un, galvenais, svinēt. Izglītības ministre rakstītu sleju viena, ai, nu ko tur skopoties!, divu atvērumu garumā uzskaitot šajā mācību gadā padarīto. Satiksmes ministrs video sižetā ar tumšzilu ķiveri galvā staigātu pa tikko noklātu asfaltu un uzskaitītu, kuri viņa padoto izstrādātie projekti tiks īstenoti par Eiropas Savienības finansējumu. Un fotogrāfiju – tik daudz fotogrāfiju, kurās pretī smaida ņipri ierēdņu bērneļi! Katrā ziņā no ziņu virsrakstiem pazustu nomācošās vēstis par korupciju, sociālo nevienlīdzību, krīzēm un noziegumiem.

Žurnālistu darbs nav nomelnot vai nozākāt domju deputātus vai pašvaldības darbiniekus. Arī reģionālie, vietējie mediji strādā, lai atspoguļotu realitāti un norādītu uz problēmām, kas kopīgi jāatrisina. Lai palīdzētu novadu iedzīvotājiem saukt vietējos politiķus pie atbildības. Un šajā procesā varat piedalīties arī Jūs, dārgie, vietējo un reģionālo mediju patērētāji – maksājot par žurnālistiku nevis sabiedriskajām attiecībām. 



Autors : Dinija Jemeļjanova, raidījuma “Sēlija šodien” producente
Daugavpilszinas.lv


Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ

Komentāri (0-3/3)
Elza 21.07.2020 17:34
Vai šis raksts ir tās kvalitatīvās "žurnālistikas" paraugs, par ko, atšķirībā no pašvaldību izdevumiem, būtu vērts maksāt?
Milda 23.07.2020 14:52
Drīzāk jau problēma ir tāda, ka kolēģu radītā kļūda ir kā Skabarga.... Kā rezultātā titulētā autore nejūtas novērtēta
lietus 23.07.2020 19:01
Elza 21.07.2020 17:34
Vai šis raksts ir tās kvalitatīvās "žurnālistikas" paraugs, par ko, atšķirībā no pašvaldību izdevumiem, būtu vērts maksāt?
šķiet, ka šis raksts nav no sabiedriskā pasūtījuma, bet man nekas nav pretī samesties šādiem vēr(t)īgiem komentāriem.
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Aizvadītajā gadā Daugavpilī reģistrēti 485 jaundzimušie, miris 901 iedzīvotājs un reģistrētas 459 laulības, informē Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļa.
Apspriest
Aptauja
Cik bieži Jūs lietojat sociālos tīklus?
Jaunākie komentāri:
Nedēļas gaitā laiks kļūs siltāks un nokrišņiem bagātāks
Lietu vajag lai sazalotu tirumi zalite un kokiem briestu pumpuri..... Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Leduspuke gan nav parazite..un divanaa bezdot algu besanem.ziemas atvalinajums ir beidzies.jasak stradat ..meteni ir aizvaditi ziema nedaudz atkapusies atsaaksas tecet sulas..saseju seklinas stadu audzesanai .siltumnicaa.izklaidei paliks laika maz.sur tur vel palasu zinas un iekomenteju..saprotu ka esmu te aizssedejusies..ir tads teiciens..labak esi par maz nekaa par daudz..es jau butu paserfojusi interneta dziles..bet man to nezin kapec nelauj..tas ir mulkigi....mami milie lotgolisi dzivojiet veseli..neslinkojiet..katrs var atrast darbinu..bet galvenais lai tas patiktu.mans jaunais sadarbibas partners ir pavasaris...attaa..lai jums jauks un gaiss pavasaris. Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Jaunus parazitus Sīkāk...
facebook draugiem
Top