Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinies ar "Divu Krastu Radio"
LV
Sabiedrība

Daugavpils cietoksnī nojauks bīstamu silikāta ēku

28.08.2019
28. augustā Daugavpils domē notika Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un attīstības padomes sēde. Sanāksmes laikā apsprieda jautājumu par triju celtņu nojaukšanu vēsturiski militārā kompleksa teritorijā: Hekeļa ielā 3, Aleksandra ielā 5A un Aleksandra ielā11, kas pieder VAS „Valsts nekustamie īpašumi”.

Valsts akciju sabiedrībai ir iespēja tuvākajā laikā un par saviem līdzekļiem nojaukt visas trīs minētās ēkas. Tāpēc šis jautājums tika iesniegts saskaņošanai ar Cietokšņa padomi.

Silikāta ēka pie Konstantīna vārtiem Hekeļa ielā ir avārijas stāvoklī, un tā jau sen stāv aiz dzelzs nožogojuma. Tai nav nekādas kultūrvēsturiskas vērtības, tāpēc Cietokšņa padome pilnībā atbalsta bīstamās ēkas demontāžu. Savukārt, runājot par divām citām ēkām Aleksandra ielā, notika diskusija.

Novārtā atstātas ēkas Aleksandra ielā 5A un Aleksandra ielā 11 ir celtas no sarkaniem ķieģeļiem un tiek uzskatītas par Daugavpils cietokšņa arhitektūras ansambļa sastāvdaļām. Pirmajai no tām - bijušai kapelai un morgam, kas atrodas aiz senām kazarmām, piemīt vēsturiska vērtība un tai ir nepieciešama steidzama konservācija. Otrā atrodas aiz cietokšņa inženieru arsenāla, kas drīzumā var tikt pārveidots par Tehnikas un rūpnieciskā mantojuma muzeju. Šo ēku saglabāšanu atbalstīja cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis, vēsturnieks, DU profesors Henrihs Soms un pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis.

Sanāksmes beigās bija nolemts netraucēt silikāta ēkas nojaukšanai Hekeļa ielā 3, tomēr novirzīt jautājumu par pārējo ēku pārņemšanu no VNĪ un to tālāko konservāciju skatīšanai Domes komitejās un Domes sēdē. Gadījumā, ja šo ēku īpašumtiesības tiks mainītas, demontāžai paredzētos līdzekļus varēs izmantot citu Daugavpils cietokšņa vietu sakārtošanai.


Daugavpilszinas.lv


Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Aizvadītajā gadā Daugavpilī reģistrēti 485 jaundzimušie, miris 901 iedzīvotājs un reģistrētas 459 laulības, informē Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļa.
Apspriest
Aptauja
Cik bieži Jūs lietojat sociālos tīklus?
Jaunākie komentāri:
Nedēļas gaitā laiks kļūs siltāks un nokrišņiem bagātāks
Lietu vajag lai sazalotu tirumi zalite un kokiem briestu pumpuri..... Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Leduspuke gan nav parazite..un divanaa bezdot algu besanem.ziemas atvalinajums ir beidzies.jasak stradat ..meteni ir aizvaditi ziema nedaudz atkapusies atsaaksas tecet sulas..saseju seklinas stadu audzesanai .siltumnicaa.izklaidei paliks laika maz.sur tur vel palasu zinas un iekomenteju..saprotu ka esmu te aizssedejusies..ir tads teiciens..labak esi par maz nekaa par daudz..es jau butu paserfojusi interneta dziles..bet man to nezin kapec nelauj..tas ir mulkigi....mami milie lotgolisi dzivojiet veseli..neslinkojiet..katrs var atrast darbinu..bet galvenais lai tas patiktu.mans jaunais sadarbibas partners ir pavasaris...attaa..lai jums jauks un gaiss pavasaris. Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Jaunus parazitus Sīkāk...
facebook draugiem
Top