Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinies ar "Divu Krastu Radio"
LV
Politika

Bordāns neturpina centienus izveidot valdību

15.11.2018
Prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) pēc nedēļu ilgām sarunām un trīs politisko spēku – “Attīstībai/Par!”, Nacionālās apvienības (NA) un “Jaunās Vienotības” – lēmuma izstāties no sarunām par nākamo valdību vairs neturpinās centienus izveidot valdību. Prezidents Raimonds Vējonis plāno ceturtdien, 15. novembrī, atsaukt Bordāna kandidatūru.

Manis iecerētā valdība vairs nav iespējama, un prezidentam jārīkojas izšķirīgi, tā, iznākot pa Rīgas pils vārtiem, sacīja Bordāns, kurš trešdien, 14. novembrī, pēc tikšanās ar prezidentu mediju pārstāvjus informēja, ka vairs neturpinās centienus atsākt koalīcijas sarunas.

Manis iecerētā valdība vairs nav iespējama, un prezidentam jārīkojas izšķirīgi, tā, iznākot pa Rīgas pils vārtiem, sacīja Bordāns, kurš trešdien, 14. novembrī, pēc tikšanās ar prezidentu mediju pārstāvjus informēja, ka vairs neturpinās centienus atsākt koalīcijas sarunas.

Bordāns arī noliedza, ka viņš varētu būt ticis nominēts kā premjera amata kandidāts jau ar iepriekšēju nodomu, ka viņa valdības veidošanas sarunas izgāzīsies.
Prezidenta preses dienests vēlāk paziņoja, ka ceturtdien prezidents parakstīs rīkojumu, ar kuru atzīs par spēku zaudējušu savu aicinājumu Bordānam sastādīt Ministru kabinetu.

"Attīstībai/Par!” politiķis Daniels Pavļuts skaidroja, ka apvienība izstājās no sarunām, jo valdības veidošanas procesā trūcis savstarpējās uzticēšanās un valdības deklarācija nav veidota uz ilgtspējīgiem pamatiem.

Trešdien uz sarunām konservatīvie bija sagatavojuši fiskālās ietekmes lielākajiem Bordāna vadītās valdības budžeta izdevuma pasākumiem un iespējamiem ienākumu avotiem. Taču "Attīstībai/Par!", neiepazīstoties ar šiem aprēķiniem, paziņoja par izstāšanos.

Arī Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars ir pārliecināts, ka Bordāna iespējas izveidot valdību ir izsmeltas.  

Dzintars norādīja, ka balsu Bordāna valdības izveidošanai trūkst, tajā pašā laikā visiem ir apņēmība meklēt risinājumu, lai veidotu stabilu rīcībspējīgu valdību, un šīs sarunas un valdības veidošanas process jāturpina.

Uz to, ka Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piedāvātajā valdības deklarācijas projektā iekļautie solījumi nav uzskatāmi par reāli izpildāmiem, uzstāja arī „Jaunās Vienotības” politiķis Arvils Ašeradens.

“Bez radikālas nodokļu paaugstināšanas tas nav iespējams, un mēs nevaram to akceptēt,” uzsvēra Ašeradens.

Premjera amatam nominētais Jānis Bordāns šos pārmetumus noraida, uzsverot, ka saskaņā ar Jaunās konservatīvās partijas aprēķiniem četru gadu laikā būtu iespējams izpildīt gan solījumus par minimālās pensijas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, gan citus.

Viņš sarunu izgāšanu saista ar vārdā nenosauktu ekonomisko grupējumu interesēm.

“Vairākas partijas, gan NA, gan “Attīstībai/Par!” uzsvēra, ka viņiem ir problemātisks jautājums, ka Iekšlietu ministrija nonāk JKP pārziņā un jo īpaši, ka to vada tādi profesionāļi kā Juta Strīķe un Juris Jurašs,” norādīja Bordāns.  

Pēc sarunas ar Valsts prezidentu Bordāns uzsvēra, ka šāda pieeja no trīs sarunu pametušo partiju puses - “neveicināt progresu sarunās un nepieļaut progresu sarunās, - bija bezatbildība”.

Bordāns arī uzsvēra, ka Latvija kādu laiku būs bez pārmaiņu valdības. Šī esot dāvana Latvijai simtgadē no "oligarhiskajām partijām".   

Bordāns neslēpa, ka tiešām domājis, ka izdosies partijām pārvarēt nesaskaņas un vienoties par valdības izveidi. Bordāns uzskata, ka vairākas "ekonomiskas struktūras" ir sapratušas, ka nespēs sadarboties ar konservatīvajiem, tāpēc "sarunu process tika torpedēts".

“KPV LV” līdz šim vismazāk bija cēlusi iebildumus un uzskata, ka visiem politiskajiem spēkiem vajadzētu nelielu psihoterapijas kursu, pauda partijas līderis Aldis Gobzems.

Vēl pirms sarunas ar Bordānu 14. novembrī prezidents pauda cerību, ka politiķi būs atbildīgi un spēs atrast modeli, kādā varēs sadarboties, un viņš plānoja gaidīt līdz 21.novembrim – datumam, līdz kuram prezidents uzdeva Bordānam izveidot valdības aprises.

Tikšanās laikā Valsts prezidents pateicās Bordānam par mēģinājumu izveidot valdību un pauda nožēlu par politisko partiju nespēju vienoties par atbalstu Bordāna veidotai valdībai.

Valsts prezidents konsultācijas par iespējamo Ministru prezidenta amata kandidātu turpinās pēc valsts svētkiem.

“Sagaidu, ka šo laiku politiskās partijas izmantos, lai turpinātu konsultācijas un meklētu kopsaucējus,” norādīja Valsts prezidents.

Plānots, ka Valsts prezidents uzreiz pēc valsts svētkiem tiksies ar partijas “KPV LV” virzīto Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu un partiju apvienības “Attīstībai/Par!” virzīto Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku, lai uzklausītu viņu redzējumu par turpmāko valdības veidošanas procesu.

Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Aizvadītajā gadā Daugavpilī reģistrēti 485 jaundzimušie, miris 901 iedzīvotājs un reģistrētas 459 laulības, informē Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļa.
Apspriest
Aptauja
Cik bieži Jūs lietojat sociālos tīklus?
Jaunākie komentāri:
Nedēļas gaitā laiks kļūs siltāks un nokrišņiem bagātāks
Lietu vajag lai sazalotu tirumi zalite un kokiem briestu pumpuri..... Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Leduspuke gan nav parazite..un divanaa bezdot algu besanem.ziemas atvalinajums ir beidzies.jasak stradat ..meteni ir aizvaditi ziema nedaudz atkapusies atsaaksas tecet sulas..saseju seklinas stadu audzesanai .siltumnicaa.izklaidei paliks laika maz.sur tur vel palasu zinas un iekomenteju..saprotu ka esmu te aizssedejusies..ir tads teiciens..labak esi par maz nekaa par daudz..es jau butu paserfojusi interneta dziles..bet man to nezin kapec nelauj..tas ir mulkigi....mami milie lotgolisi dzivojiet veseli..neslinkojiet..katrs var atrast darbinu..bet galvenais lai tas patiktu.mans jaunais sadarbibas partners ir pavasaris...attaa..lai jums jauks un gaiss pavasaris. Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Jaunus parazitus Sīkāk...
facebook draugiem
Top